Hamileliğin ilk günü ile başlayan, yani annelerin henüz minik misafirin varlığından habersiz olduğu andan itibaren 2 yaşın sonuna kadar devam eden süreçte ilk 1000 gün (270 gün hamilelik+365 gün 1.yaş+365 gün 2.yaş) çocuk gelişiminde büyük önem taşır.
Gebelik ve emzirme dönemini kapsayan bu süreçte gebe olan annenin beslenmesi ve doğal olarak fetus evresindeki bebeği beslemesi, doğacak olan bebeğin bağışıklığından, motor ve zekâ gelişimine, görme yetisinde, IQ seviyesine uzanan uzun bir süreci etkileyebiliyor.
İlk 1000 günde bebekler yaşamlarının hiçbir döneminde olmadığı kadar hızlı büyür ve ileride kullanacakları zihinsel kapasitelerinin önemli bir kısmına ulaşır.
Bugün yetişkinlikte görülen diyabet, obezite ve kardiovasküler hastalıklar sadece yaşam tarzından kaynaklanan hastalıklar olarak görülmüyor ve direkt olarak erken dönem beslenme ile ilişkilendiriliyor.
Bu dönemde Omega-3 yağ asitlerinden özellikle DHA yönünden iyi beslenemeyen çocukların görmeleri, beyin fonksiyonları, motor ve zekâ gelişimleri daha geri olmakta, IQ ları yaşıtlarından daha düşük bulunmaktadır.
Son yıllarda oldukça sık karşılaşılan sağlık sorunları olan kanser, kronik akciğer hastalıkları, beyin tümörleri, hiperaktivite, otizm gibi hastalıklar, doğumsal anormallikler şüphesiz ki çevresel toksinlere maruz kalınması sonucunda artmaktadır. Sağlıklı bir yaşam sürdürebilmek için çevresel toksinlere maruziyeti mümkün olduğunca en aza indirmemiz gerekmektedir.
Geleneksel tarımda kullanılan kimyasal ajanların çoğu vücudumuzda yağ dokusunda depolanmaktadır. Özellikle anne karnındaki bebekte ve yaşamın ilk 3 yılında; büyüme ve yağ hücrelerinin yapımı oldukça hızlıdır. Özellikle bu dönemlerde kimyasal ajanlara maruziyet, bebeğin ileri dönemdeki sağlığını ciddi şekilde etkileyecektir. Bu sebeple sağlık otoriteleri; bebeğinizin sağlığı için kritik olan bu dönemlerde özellikle organik gıdaların tüketimini öneriyor.
Bizde bebeğinizin anne karnındaki döneminde ve ek gıdayla tanıştığı dönemde ve hayatının sonuna kadar sağlıklı gelişimi ve beslenmesine önem vermiyoruz.